Gergana Koleva Gergana Koleva Потребител

Втори трудов договор на 4 часа по време на майчинствоЗдравейте,

В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Искам да сключа втори трудов договор на 4 часа при друг работодател.

Мога ли да го направя? Ще си загубя ли майчинството при тази ситуация? Трябва ли да уведомя сегашният си работодател за настъпилите промени?Отговори

 • Здравейте,

  За да получавате обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на малко дете, следва през периода, в който получавате обезщетението, да не работите по трудови или други правоотношения, за които се дължат осигурителни вноски във фонд „Общо заболяване и майчинство”. За работата по втори трудов договор се дължат такива вноски, тоест при започване на работа по такъв договор ще загубите правото си на пълния размер на обезщетението. Можете да се възползвате от правото си да получавате 50% от размера на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, тоест 170 лв. на месец при прекъсване на ползването на отпуска за отглеждане на детето. Обезщетението Ви се полага, в случай че детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.

  За сключването на допълнителен договор с друг работодател следва да уведомите основния си работодател и да се уверите, че условията в основния Ви трудов договор позволяват сключването на договор за допълнителен труд. Следва да имате предвид, че продължителността на работното време общо за двата договора не може да превишава 48 часа седмично.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 113, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда, както и в чл. 4, ал. 1, т. 6 и чл. 54 от Кодекса за социално осигуряване

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Здравейте. Предлагам Ви следното:
  1.Да си видите ТД за клауза,забраняваща работа при друг рабодател без съгласието на Вашия. Ако такава няма/ в което съм почти сигурен/ сключвате въпросния договор.
  2.Следвайте финансовите си интереси,в в.ч. и по отношение на продължителността му, защото Вие сте в отпуск по майчинство/не на работа/и може да работите според възможностите си - ако е например надомна работа!! А и съм любопитен Инспекцията по труда ли ще е тази, която ще констатира превишението над 48 часа ???
  Ако нещо не е така, пишете за съвет.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->