Недка Хаджийска Недка Хаджийска Потребител

Съкращение и неизплатен годишен отпуск след майчинствоЗдравейте!

Приключвам майчинство на 24.02.2014 г. И работодателят ми иска да ме освободи от работа по взаимно съгласие, без да ми изплати полагащият ми се платен годишен отпуск който е за 4 години, тъй като двете майчинства ми се застъпиха. Моля ви за съвет как да постъпя, за да мога да си взема парите!

Благодаря ви !Отговори

  • При прекратяване на трудов договор работодателя е длъжен да изплати обезщетение за неизползван полагащ се платен годишен отпуск. Ако договорът ви бъде прекратен през м.02.2014 г. , то обезщетението за неизползваният платен годишен отпуск трябва да се начисли във ведомостта за последния месец - м.02.2014 г. Обезщетението би трябвало да получите на датата, която обичайно работещите във фирмата получават заплатите си. Това е датата, която е определена в трудовия ви договор за изплащане на работната ви заплата. Погледнете какво пише в трудовия ви договор на реда за изпращане на работната заплата. Ако след определената там дата или след края на следващия календарен месец не получите обезщетението си, то тогава имате право да търсите правата си като подадете сигнал до Инспекцията по труда или потърсите съдействие от адвокат.
  • Благодаря ви за отговора . След спор с работодателят ми ще си ползвам отпуската ефективно. А има ли той право да ми прекрати преждевременно отпуската.
  • Ако вие сте подали молба за ползване на платен годишен отпуск и работодателя ви е подписал вашата молба и е издал заповед, то той по време на отпуската няма право да я прекъсва, освен по важни производствени причини.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->