Павлина Колева Павлина Колева Потребител

Данъчно третиране на разходи за обучениеЗдравейте,

Фирма заплаща семестриалната такса на свой служител-студент, който работи във фирмата на трудов договор. От университета има издадена фактура за заплатената такса на името на фирмата.

Признат ли е този разход за данъчни цели? Ще се тртира ли като отпусната стипендия по реда на чл.177а ЗКПО, при положение, че плащането ще е еднократно - само за един семестър? Би ли следвало да бъде сключван договор между страните?

Благодаря!


Отговори

 • Здравейте,
  за да бъде данъчно признат разхода за обучение на Ваш служител, трябва да има сключен договор с физическото лице по реда на Глава единадесета от Кодекса на Труда "Професионална квалификация". Там се посочват правата и задълженията на двете страни - работодателя да осигурява разходите за обучение и да приема на работа обучаващия се, а той от своя страна да завърши в срок обучението си по договорената квалификация и да работи при работодателя в продължение на определен срок, не по-дълъг от 6 години.
  Когато е на лице такъв договор и разходите са документално обосновани всички разходи за обучението на служителя ще се признаят за данъчни цели и няма да има нужда да се преобразува финансовия резултат.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • При наличието на условията, които сте посочили - Договор по КТ, разхода за такса ще бъде признат за текущия период или следва да се отнесе, като разходи за бъдещи периоди и да се признае след дипломирането?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->