Adelina Kostova Adelina Kostova bankov slujitel

Прекратяване на срочен договорНазначена съм на срочен договор на основание чл.70 ал.1 във връзка с чл.68 ал1 т.3. Срок на изпитване - 6 месеца в полза на работодателя, но не по-късно от завръщането на титуляра от отпуск по майчинство.

Мога ли да напусна веднага на основание на чл 327 ал1 т.7 ?
Работодателя може ли да ме съди, че прекратявам Договора по чл 327 ал1 т7?
Трябва ли да представя безсрочния договор от новия на стария си работодател?
Как най-бързо мога да напусна? Вярно ли е, че срочните договори се прекратяват с 3-месечно предизвестие? В договора е вписано, че се прекратява с предизвестие 30 дни.

Отговори

 • Здравейте ,
  Можете да прекратите срочния трудов договор без предизвестие по чл. 327 ал. 1 т. 7 от КТ ако при новия работодател постъпите на безсрочен трудов договор по чл. 67 ал. 1 т. 1 от КТ, и дори ако в договора има уговорка за изпитване, това не променя неговия характер стига да е във връзка с чл 67 ал 1.
  Постъпване на постоянна работа по чл 67 ал 1 прекратява ТД без предизвестие ако работите като заместник /както е във вашия случай/ и постъпите на друга постоянна работа за неопределено време.
  Постъпването на постоянна работа означава да сте сключил ТД или да е спечелил конкурс кието се удостоверява се със сключен ТД/решение на конкурсна комисия и се предоставят на стария работодател като доказателство .
  Бих Ви посъветвала при връчването на ТД на стария работодател да имате свидетел или другия вариант е новия работодател да ви съдейства с писмо до удостоверение ,че вие ще работите при него и имате сключен договор за неопределено време.
  Поздрави В.Дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->