Божидар Любомиров Божидар Любомиров Потребител

Отписани вземания с изтекъл давностен срокЗдравейте,

Отписахме несъбираеми вземания от клиенти с повече от 5 години давностен срок, възникнали през 2005 г., които не са били обезценени в предходни години. Счетоводната операция, която взехме е 609/411 - 7000 лв.

Ще се посочи ли тази сума в ГДД за 2013 г. в увеличение на резултата, след като са с изтекъл давностен срок и ще се формира ли временна разлика?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Съгл. 37 ал.1 т.3 от ЗКПО непризнатите за данъчни цели приходи и разходи от последващи оценки и от отписване на вземания се признават за данъчни цели най-рано в годината, в която настъпи изтичане на три години за вземанията с тригодишен давностен срок или на 5 години за вземанията с петгодишен давностен срок от момента, в който вземането е станало изискуемо. Във вашия случай тъй като не е извършена обезценка на вземането т.е не се формирана временна данъчна разлика, след като отпишете вземането, разходът следва да отиде във формирането на годишния финансов резултат. Няма да извършвате преобразуване в ГДД с този разход.

  Поздрави,
  Ванеса Драгомирова
 • Здравейте!
  Имам следния казус:
  През 2018 г. отписахме вземания с изтекъл 5-годишен давностен срок, съгласно чл.37, ал.1, т.1, като сме взели следната операция 609/411 . Фирмата-длъжник беше в лошо финансово състояние и нямахме надежда да платят. Със сумата не сме преобразували печалбата по ГДД.

  В тази година м.06 е постъпила цялата сума на вземането по банков път. Какви операции следва да се вземат и трябва ли да се преобразува по ГДД за 2019 г.

  Обмисляме и подаване на коригираща декларация за 2018 г., която имаме право да подадем до 30.09.2019 г., но ме притеснява корекцията на ГФО, който вече е подаден в НСИ и публикуван в Търговския регистър.

  Какво бихте ме посъветвали!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->