Николай Грозев Николай Грозев Потребител

При отваряне на ЕТ трябва ли да се осигурявам при положение, че се самоосигурявам кат земеделски производител?Здравейте,

Регистриран съм като земеделски производител и си плащам осигуровки, но искам и да си регистрирам ЕТ с цел създаване на малък онлайн магазин, който няма да има общо с земеделската дейност, като в началото се предполага, че няма да имам много приходи от него и допълнителни осигуровки биха ми натежали доста.

Тъй като вече се самоосигурявам като земеделски производител, дали ако регистрирам ЕТ ще трябва да внасям допълнителни осигуровки?

Благодаря предварително за отделеното време :)Отговори

 • Здравейте,
  Земеделските производители се осигуряват върху мининалния осигурителен доход, определен със Закона за държавния бюджет, който в момента е 420 лв. (чл. 2, ал. 3, изр. 2 от Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица). Тъй като ще бъдете самоосигуряващо се лице в две качества (ЗП и ЕТ), то Вие можете да изберете на кое основание да се самооосигурявате (чл. 2, ал. 3, изр. 1 от Наредбата).
  С годишната данъчна декларация ще деларирате всички доходи (като ЕТ и ЗП) и с нея ще бъде извършено изравняване на осигурителния доход и ще се определи дали и колко ще бъдат осигурителните вноски за доплащане (чл. 2, ал. 4 от Наредбата).
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Само като уточнение-минималният осигурителен доход за ЗП е 240 лв., но Вие трябва да се осигурявате на минималния осигурителен доход за ЕТ от 420 лв.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->