Ivan Dobrev Ivan Dobrev Потребител

Принудително преминаване на намалено работно времеРаботя във фирма с безсрочен трудов договор на 8-часов работен ден. Напоследък предлагат на персонала да си пусне молби за 6-часов работен ден със условието, който не е съгласен да си напише молба за напускане.

Какви права има работодателя и как да постъпя при положение, че не желая да попълвам молба за 6-часов работен ден? Как да се защитя?Отговори

 • Здравейте,

  Кодексът на труда дава право на работодателя при намаляване на обема на работа да установи за период до три месеца в една календарна година непълно работно време за работниците и служителите в предприятието или в негово звено, които работят на пълно работно време, след предварително съгласуване с представителите на синдикалните организации и на представителите на работниците и служителите.

  Продължителността на непълното работно време не може да бъде по-малка от половината от законоустановената за периода на изчисляване на работното време.

  Установяване на непълно работно време по описания ред се извършва с писмена заповед на работодателя за всеки отделен случай не по-късно от 10 работни дни преди датата на преминаването към непълно работно време
  Независимо от това работодателят не може едностранно да намали работното Ви време, уговорено с трудовия договор за по-голям период от посочения по-горе или за неопределено време.

  Вашият отказ не може да бъде основание за прекратяване на договора Ви.

  Ако считате, че правата Ви са нарушени, Ви препоръчвам да се обърнете към Инспекцията по труда или да заведете съдебен иск.


  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 118, ал. 1 и чл. 138а от Кодекса на труда, както и в чл. 9 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->