Антоанета Раева Антоанета Раева Потребител

Гаранция за добро изпълнениеЗдравейте,

Когато по договор за строителство изпълнителят има задължението да преведе процент върху сумата като гаранция за добро изпълнение, следва ли възложителят да издава фактура? Превода на парите ще се приеме ли като данъчно събитие и начисляване на ДДС?

Задавам въпроса, защото се получава разминаване в мненията, дори и с мнение на одитор.Отговори

 • Здравейте,

  Гаранцията за добро изпълнение е част от сумата съгласно протокола за извършени СМР, клауза в договора казва, че определен процент от тази сума се дължи при настъпване на определени съботия, това е гаранция за добро изпълнение.

  Гаранцията за добро изпълнение трябва да бъде фактурирана от доставчика, дали на отделен ред или с отделна фактура, това е въпрос на преценка от дружеството.

  Поздрави,
 • Здравейте,
  не ми беше разбран въпроса правилно, явно не съм го задала ясно.
  Въпроса ми е за случаите, когато изпълнителят превежда сума за гаранция на възложителя преди да започне СМР, а не когато е част от извършените СМР.
 • Здравейте,

  Във вашия случай става дума за депозит (равносилно на банкова гаранция), няма основание за фактуриране тъй като няма данъчно събитие и доставка.

  Поздрави,
 • Благодаря Ви!
 • МОГА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖА темата.
  Пусната е фактура за гарацията, задържани са парите но се налага да се задържи част от гаранцията.СМР вече е отчетено.Пуска ли се кредитно за намалението?
  А ако това е в различни години трявба ли да се заделят приходи за бъдещи периоди докато се приключи договора?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->