Maria Manolova Maria Manolova Потребител

Освободена доставка по ЗДДСЗдравейте,

Преди 2 години фирмата, на която водя счетоводството, закупува лек автомобил от физическо лица с договор. Фирмата се занимава с отдаване на коли под наем и е регистрирана по ДДС. Същата кола е била използвана за отдаване под наем. Собственикът решава да я продаде. Следва ли да се начисли ДДС при продажбата на автомобила или може да се ползва чл.50 от ЗЗДС за неначисляване, при положение че за нея не е ползван данъчен кредит при покупката, тъй като не е имало право за това?

БлагодаряОтговори

 • Здравейте,
  Съгласно чл. 50, т. 1 от ЗДДС, освободена е доставката на стоки или услуги, които са използвани изцяло за извършването на освободени доставки и на това основание не е било упражнено правото на приспадане на данъчен кредит по отношение на начисления данък при тяхното производство, придобиване или внос.
  Имайки предвид гореизложеното, ако не сте упражнили право на приспадане на данъчен кредит за лекия автомобил, тъй като продавачът не е бил регистрирано по ЗДДС лице, за последващата доставка ще се приложи чл. 50, т. 1 от ЗДДС и тя ще бъде с режим на освободена доставка.
  В случай, че физическото лице, от което сте придобили МПС, е било регистрирано по ЗДДС, то тогава доставката ще бъде освободена на основание чл. 50, т. 2, във връзка с чл. 70, ал. 1, т. 4 от ЗДДС.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->