Стефка Петрова Стефка Петрова Потребител

Трудов договорЗдравейте,

Може ли трудов договор по чл.68, ал.1, т.2 да се смени с трудов договор по чл.67 ал.1 т.1, или някъкво дополнително споразумение след като договорът, който е по чл.68 ал.1 т.2 е от 2008г.?Отговори

 • Здравейте.
  Няма в трудово-правната материя случай с ТД за извършване на определена работа с действие от 2008 г-над 5 години? Имаме няколко хипотези:
  - ако в ТД не е вписан конкретен обем работа, същият по смисъла на Чл. 67, (2) Трудовият договор се смята сключен за неопределено време, ако изрично не е уговорено друго.
  -срочен ТД може да съществува за срок до 3 години
  -Чл. 69. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Трудовият договор, сключен за определен срок, се превръща в договор за неопределено време, ако работникът или служителят продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна на работодателя и длъжността е свободна.
  По силата на горните аргументи, въпросният ТД си е безсрочен, друг е въпросът дали писмено следва да се обяви този факт! Решението е на работодателя, или на обслужващия го счетоводител.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Съгласен съм с колегата, че в правния мир няма срочен трудов договор за толкова дълъг период от време.
  Моето мнение е, че този договор е безсрочен, без да издирваме точното основание за това, и следва да се счита като такъв.
  На въпроса дали можете да смените основанието на договора с допълнително споразумение да, можете да го смените и няма пречка да сключите допълнително споразумение за промяна на срока на договора като на практика го преобразувате от срочен в безсрочен трудов договор. Според мен, за промяната на срока по договора е без значение, кога е сключен срочния трудов договор.
 • Здравейте, господин Димитров. Във фирмата имаме следния казус и ще помоля отново за съвет. Главният ни счетоводител напуска ще е на работа до 06.08.14 и напуска .До тази дата и изтича предизвестието, а от 01.08.14 трябва да назнача човек който ще поеме документацията, като заместник главен счетоводител. Но този човек същевременно работи на друго място на трудов договор, а при нас трябва да е на допълнителен договор на 4ч. ако не греша. Как трябва да постъпя по кой чл.от КТ трябва да го назнача и уведомлението към НАП на какво основание да е . Благодаря ви за помоща.
 • Здравейте,

  Според мен основанието трябва да бъде - "Допълнителен трудов договор по чл.111 от КТ"
  Това е и основанието, което трябва да посочите в уведомлението за сключен трудов договор.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->