Alex Borisova Alex Borisova Потребител

Защита на служител в инвитро процедуриЗдравейте,

Преди нова година правих поредния си опит ин витро и бях 1 месец в болнични. Шефката ми през това време назначила друга жена на моето място и пуснала докладна срещу мен за това че не била доволна от работата ми. Също така ми пуснала и цялата отпуска която имам от миналата година, при положение , че имам колеги с отпуска от 2 години която си я влачат. Когато се върнах на работа, пряката ми ми ръководителка ми каза, че не ме иска в отдела като изтъкна абсолютно смешни причини, които дори няма да споменавам. Директора също каза, че най-много евентуално може да ме премести на някое място -отк и спомена проект който не съществува. Днес имаше за целия завод увеличение на заплатите, за мен - нямаше договор.

Как да постъпя? Има ли закон който ме защитава в случая и който мога да използвам?

Благодаря ви предварителноОтговори

 • Здравейте.
  1.Ползването на платения годишен отпуск е решен в КТ - Ред за ползване
  Чл. 173....
  (7) Работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово писмено искане или съгласие:
  1. по време на престой повече от 5 работни дни;
  2. при ползване на отпуска едновременно от всички работници или служите-ли, предвидено в нормативен акт, в колективен трудов договор или в пра-вилника за вътрешния трудов ред;
  3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) в случай че до определената в графика по ал. 1 начална дата за ползване на отпуска работникът или служителят не е поискал ползването
  Моля да посочите какво точно е станало - има ли ги горните обстоятелства, пуснатата отпуска съвпада ли с времето на болничния лист!!! и как е разпо-ложена във времето, на какво основания са увеличени РЗ във фирмата!
  Също как е назначена Вашата заместничка?
  Закрила при уволнение
  Чл. 333....
  (5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., доп. - ДВ, бр. 103 от 2009 г., в сила от 29.12.2009 г.) Бременна работничка или служителка както и работничка и служителка в напреднал етап на лечение ин-витро може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
  Ако...се стигне до отстраняването Ви от заеманото работно място, моят съвет е - незабавно уведомяване Инспекцията по труда писмено, връщане и оставане на място или в непосредствена близост до същото до идването на исспекторите..Позволявам си да пиша това само за в краен случай!!, защото няма да имате време да реагирате на момента.
  Иначе нямам думи да отношението на жена към жена в такъв момент. Срам, срам........
  kazimirc4
 • Ситуацията по-скоро е следната:аз работя в този завод от 12 години и 19 ноември направихме трансфера по ин-витрото и аз излязох 1 месец в болнични, на 19.12 ми изтече болничния , но ръководителката ми ми беше пуснала отпуск и аз отидох на работа на 6-ти януари, Заплатите ни са обвързани с минималната заплата и след като се увеличи минималната заплата и нашите би трябвало да ги увеличат както и стана. Сега аз съм във.. и аз не знам какво положение защото по цял ден стоя на едно празно бюро до бюрото на шефката без да ми дават работа,като чакат аз сама да напусна може би. След това като дойде проекта по който ще бъда преназначена на по ниска длъжност и по -ниска заплата .Това ще е някъде във времето , не се знае дали изобщо ще дойде, но положението е много обтегнато , даже получих нещо много странно -някакви световъртежи , много силни, трудно пазя равновесие на моменти.Всеки ми казва да не си подавам молбата за напускане , но наистина не знам как да се справя.
 • а на въпроса за заместничката-аз съм на длъжност технолог , но от години отговарям и за архива на завода.Като се върнах на работа колежката беше назначена с длъжност-завеждащ архив.
 • Здравейте,след пряк конфликт вече с директора, поради възникналата ситуация,той ме заплаши , че може така да направи ,че никъде да не мога да започна работа.Какво толкова може д ами направи и как да се защитя–моля ви посъветвайте ме .Аз мисля също да пусна докладна до изпъзлнителния директор за създалата се ситуация.
 • Здравейте,

  При така развилата се ситуация, моят съвет е да потърсите съдействие от Инспекция по труда.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->