evdokia becheva evdokia becheva Потребител

Призовка и отчитане на работно времеЗдравейте,

Наш служител има призовка и трябваше да се яви, при което дойде на работа по-късно. Представи документ за времето, в което е давал обяснения. Дали времето, в което е пътувал към работното си място (около 40 минути) също се признава за работно, или се изключва? Имаме система за отчитане на работното време и има значение.

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно чл. 157, ал. 1, т. 4 от КТ Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя, когато е призован в съд или от други органи като страна, свидетел или вещо лице.
  През време на отпуска на работника или служителя се изплаща възнаграждение съобразно предвиденото в специалните закони (чл. 157, ал. 3, т. 3 от КТ).
  Специалните закони в случая са ГПК (ако делото е гражданско), НПК (ско делото е наказателно) и АПК (ако делото е административно).
  Съгласно чл. 122, ал. 1 от НПК свидетелят има право да получи възнаграждение за загубения работен ден.
  Съгласно чл. 168 от ГПК свидетелят има право на възнаграждение и на разноски за явяването в съда, ако бъдат поискани от него до края на съдебното заседание. Възнаграждението и разноските се изплащат от внесения депозит.
  От горното следва, че отпускът е за целия ден, а не са определени часове. С оглед на това е без значение времето за пътуване до работното място, но ако все пак се гледа и то, следва да се вземе предвид от работодателя.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте,
  въпросът е, че служителят не е заявявал отпуск, а само е дошъл на работа със закъснение, като представи удостоверителен документ, издаден от съответните органи, в който са вписани "от- до" колко часа е бил ангажиран. Служителят беше на работа през този ден- тези 2 часа, в които е давал показания като свидетел от работодателят ли се изплащат или от съответния орган? Реално от 8 часа работно време отработени са 6. 2 часа е бил свидетел ( вкл. времето за пътуване до работа).
  Благодаря предварително!
 • Здравейте,
  Работникът следва да заяви отпуска, в противен случай през тези 2 часа той е отсъствал неправомерно.
  Отпускът се заплаща от съда, а не от работодателя, което най-вероятно е причината работникът да не иска да заявява отсъствието си като отпуск.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->