Диана Николова Диана Николова счетоводител

Как да осчетоводя внос на книги при следните особеностиЗдравейте!

От началото на 2014г. Митническите декларации, които фирмата митнически агент ни изпраща са различни в частта си статистическа стойност. Става въпрос за следното: Основните елементи на нашите вносове са три-доставна стойност на стоките,/посочена е във валута и съответно е посочен курса на митниците на тази валута/, международен транспорт, за който фирмата митн. агент ни издава фактура с ДДС 0 на основание чл.30,ал.1 от ЗДДС и терминални р-ди, представителство, доставка до София, изготв на митн декл, такса манифестиране, за които фирмата митн агент ни издава фактура с начислено ДДС. Досега Статистическата стойност по митн.декл беше сбор между доставката и межд.транспорт и върху нея се начисляваше ДДС, което ние превеждахме на Митниците. От началото на 2014г. във статистическата стойност влизат доставката, межд. транспорт и основата на терм.р-ди и върху сбора от трите се начислява ДДС, което ние платихме, освен това платихме цялата стойност по фактурата за терм. р-ди заедно с ДДС-то. Тоест ДДС то на терм. р-ди сме го платили 2 пъти. Правилно ли е това и на какво основание се прави? И при тази фактическа ситуация как трябва да се осчетоводи вноса, какво ще влезе в основата на митн. декларация/ако влезе доставката и межд.трансп. то ДДС-то няма да е 20% от основата и статистическата стойност няма да съвпада с основата, а ако за основа на митн.декл. ползвам статистическата стойност по митн.декл., то тогава как да осчетоводя и фактурата за терм. р-ди като основата ще се яви и в основата на митн. декл. и по фактура/Ако основата на фактурата за терм.р-ди влезе в основата на митн. декл както е по статистическа стойност тогава ДДС-то по фактурата за терм. р-ди на какво основание да осчетоводя плащането му и още по-какъв начин да го прихвана с протокол ли?

Поздрави и благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте.

  В сайта може да намерите разяснения относно внос:
  http://balans.bg/451-5-1-13-vnos-na-surovini/
  http://balans.bg/282-3-4-mitnicheska-deklaracija/

  Въпросът ви е с практическа насоченост, което налага запознаване в детайли с казуса.
  По принцип ДДС-то има принципа на неутралност, тоест колкото ви начислят, толкова трябва и да платите, и да го ползвате като данъчен кредит и посочите в дневниците.
  Ако имате въпроси, свързани с прилагането на нормативната уредба, можете да се обърнете към нас за директна консултация.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->