R N R N Потребител

Здравни осигуровки при смъртМоля помогнете ми!

Не искам да Ви занимавам с огромната ми лична трагедия, но на 37 години загубих преди 9 месеца съпруга си и освен всички бюракращини и простотии, с които трябваше да се преборя - сега се оказва, че дължал 2000 лв., за здравни осигуровки, които не бил платил приживе!

Моля помогнете ми да се справя с тази нелепа ситуация! Това не е само мой проблем - мисля, че ще бъдете полезни на много хора!

Много Ви благодаря и се надявам на бърз отговорОтговори

 • Здравейте,
  Възможно е задълженията на съпруга Ви да са погасени по давност. Публичните задължения се погасяват с 5-годипна давност, считано от 1 януари на годината, следваща годината на възникване на задължението. Така всички публични задължения, възникнали най-късно до 31.12.2008 г. вече са погасени по давност. Давността обаче се прекъсва с предприемане на действия по принудително събиране, като в този случай абсолютната давност е 10 години.
  В случай, че задължението е погасено по давност, следва да възразите писмено в НАП за това, давността не се прилага служебно.
  В случай, че задължението не е погасено по давност, имате възможност да се откажете от наследството, но в този случай ще се откажете и от активите, които сте придобили по наследство от съпруга си. Другият вариант е да приемете наследството по опис, като в този случай носите отговорност само до размера на полученото имущество.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->