Ivan Ivanov Ivan Ivanov Navigation

Осигуровки за минал периодЗдравейте !

Много ВИ моля да подскажете как да си платя осигуровките за 2009, 2010 и 2011г, след като бях нает на работа на кораб под чужд флаг. Помолих управителя на фирмата да ме осигурява, но той отказ. Помолих го за моя сметка да ми удържа сумата всеки месец той пак отказа.

Е как да се осигурявам? Сега се обръщам към ВАС и ви моля да ми обясните как да си платя тия години?

Благодаря предварително!
С уважение Иванов ИванОтговори

  • Здравейте,

    Морските лица задължително се осигуряват изцяло за своя сметка за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост, смърт, трудова злополука и професионална болест върху избран месечен осигурителен доход между минималния и максималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.
    Видът на осигуряването и избраният месечен осигурителен доход се декларират от морските лица пред работодателя в 7-дневен срок от датата, на която е започнало изпълнението на задълженията по трудовия договор, и това е удостоверено писмено съгласно чл. 63, ал. 4 от Кодекса на труда. Осигурителните вноски за морските лица се внасят от работодателя до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.

    Моля да имате предвид, че реда за осигуряване на морските лица е залегнал в Кодекса за социално осигуряване считано от 01.01.2010 г.

  • Здравейте. Имам подобен проблем. В периода 1993 -1994 работех за един вестник и наскоро разбрах, че не са ми били внасяни осигуровки. Има ли някакъв начин да бъдат заплатени осигуровките за онзи период днес /от мен или от бившия ми работодател/, защото трудовият стаж ми трябва. Благодаря предварително за отговора.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->