Мария Тасева-Димитрова Мария Тасева-Димитрова продавач-консултант

Неплатена отпуска в случай на съкращениеЗдравейте,

Иинтересувам се дали имам право на неплатена отпуска за отглеждане на дете, в случай че докато съм била в майчинство са затворили обекта, в който работя и като се върна би трябвало да ме съкратят? Ако имам право, каква е процедурата по заявяването на ползване на тази отпуска и до 6м.срок ли може да бъде тя, както е по принцип? И в случай на съкращение, по какъв член трябва да се прекрати договора, за да не загубя обезщетението си на трудовата борса - чл.222; 328 или ...?Отговори

 • Здравейте Мария,

  Ако Вашето дете е до 3-годишна възраст, Вие се ползвате с предварителна закрила при уволнение и работодателят може да Ви уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. Допълнителна информация за случаите, в които законът допуска прекратяване на трудовия договор с предизвестие и без предизвестие от страна на работодателя, можете да получите тук: http://balans.bg/5516-prenaznachavane-i-sykrashtenie/.

  Тази предварителна закрила се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

  По отношение на начина за ползване на неплатения отпуск за отглеждане на дете, според чл. 47 от Наредба за работното време, почивките и отпуските (приета с ПМС № 72 от 30.12.1986г., изм. и доп. ДВ. бр.19 от 6 Март 2012г), отпуска по чл. 165, ал. 1 от КТ се ползува и прекратява при условията и по реда на чл. 45 от Наредбата за времето до навършване на 2 години на детето. За отглеждане на дете до 8-годишна възраст, според чл. 49г., ал. 1 от същата Наредба:

  1. в случаите по чл. 167а, ал. 3 КТ, отпускът се ползва при условията и по реда на чл. 49;

  2. в случаите по чл. 167а, ал. 4 КТ отпускът се ползва при условията и по реда на чл. 49 и 49б.

  Допълнителна информация относно ползването на неплатен отпуск за гледане на дете, можете да откриете тук: http://balans.bg/2043-polzvane-na-neplaten-otpusk-za-gledane-na-dete/.

  Иформация относно правото на обезщетение за безработица и неговия размер, можете да прочетете тук: http://balans.bg/3252-obezshtetenie-za-bezrabotica-sled-sykrashtavane/
  и
  тук: http://balans.bg/5658-obezshtetenie-sled-prekratjavane-na-dva-trudovi-dogovora/.

  За реда и необходимите документи за регистрация в бюрото по труда, можете да намерите информация тук: http://balans.bg/5504-registracija-v-buroto-po-truda/#c4477.

  Поздрави,

  Детелина Костадинова • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->