Сашка Петрова-Панева Сашка Петрова-Панева ФорКом Потребител

Бременност при договор по заместванеЗдравейте,

Работя в банкова институция от четири години. Преди две години, поради свиване на структурата на работа, бях преназначена на договор по заместване до завръщане на титуляра по чл. 68 ал 1 т.3. В момента има налична бременност, а титуляра се завръща след два месеца на работа.

Закона пази ли ме от освобождаване при нейното завръщане и ще мога ли да ползвам болнични и майчинство нормално от този работодател? И ако не мога да ползвам, какво мога да направя в случая?Отговори

 • Здравейте!

  Бременна жена, която работи по трудов договор, не може да бъде уволнена поради съкращаване на щата, защото се ползва със специална закрила на закона. От друга страна, е важно да се има предвид, че закрилата не важи при срочен трудов договор, когато той се прекратява поради изтичане на срока, за който е сключен, като срочния договор може да се сключи за не по-дълъг период от 3 год., до приключване на определена работа или при връщане на работа на служител, който е отсъствал от работа.
  Съгласно чл. 325, т. 3 от Кодекса на труда (КТ) трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие, с изтичане на уговорения срок. Обстоятелството, че към момента на изтичане на срока работничката/служителката е в отпуск поради бременност и раждане или в отпуск за отглеждане на дете, не е пречка за прекратяване на трудовия договор. В този случай закрилата при уволнение, предвидена в чл. 333 от КТ не намира приложение.
  Според чл.52 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50. В чл. 50 от КСО е предвидено, че осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

  Поздрави,
  Хубевина Илиева
 • Здравейте!

  В нашето Читалище секретар библиотекарката трябва да излезе в майчинство и да назначим заместник по чл.68 т.3 до завръщане на титуляра.От кога можем да назначим заместващия ? От датата на болничния преди раждане 45 дни или след изтичане на болничния.В предвид ,че болничния ще се изплаща от ной, а във фонда имаме средства за заплатата на заместващия, можем ли да го назначим от датата , когато титуляра излезе в болнични преди раждане 45дни?
 • v bolnichen sum ot tri dena poradi problemi s bremennost
  trudovijt mi dogovor e po zamestvane
  vuz;ogno li e sega rabotodateljt mi da me sukrati kato vidi kakva e prichinata za bolnichnijt mi
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->