Silvia Stoyanova Silvia Stoyanova Потребител

Изчисляване на майчинскитеЗдравейте!

Имам нужда от малко разяснения, по отношение изчисляването и условията за майчинските. Ако в 18-месечния период, който се връща назад, считано от датата на термина, има месеци с декларирани в НАП, но неплатени от работодателя осигуровки, както и месеци, когато майката е била безработна, това как се отразява на размера на обезщетенията и болничните за майчинство?

Благодаря!

Здрава, успешна и балансирана 2014 година!Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно чл. 49 от КСО дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, което означава че дори и да са само декларирани, те пак ще влияят на определянето на обезщетението.

  По отношение на времето, когато сте била безработна, следва да се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, т.к не сте била осигурена за общо заболяване и майчинство, както е посочено в чл.41, ал.2 от КСО.

  Поздрави,
  Рада Колева
 • Благодаря Ви за отговора! Едно малко уточнение: има ли някакво значение, ако декларираните, но невнесени осигуровки са като СОЛ в собствено ЕООД? Някъде четох, че при СОЛ задължително трябва да са платени осигуровките, защото в противен случай /независимо, че са декларирани в НАП и де факто са дължими/ се губят осигурителните права и съответно това повлиява на изчисляването на болнични и майчински.
  Благодаря Ви!
  Здрава и успешна година!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->