Silvia Stoyanova Silvia Stoyanova Потребител

Осигуровки управител ЕООДЗдравейте!

Честита Коледа! Здрава, успешна, щастлива и благодатна 2014 година!

Имам новорегистрирано ЕООД, на което съм собственик и управител. Смятам да се осигурявам като СОЛ. Към този момент нямам постоянни клиенти, но през м. април-май очаквам да подпиша стабилен договор. Питането ми е по повод осигуровките. Възможно ли е да започна да се осигурявам още от м. януари, да подавам документи, че ще се осигурявам, без да внасям дължимата сума, само да декларирам, а цялата сума, която се е натрупала за осигуровките за месеците януари-май, да внеса на куп през май, когато клиента ми преведе пари по сметката? Необходимо ми е да стартирам възможно най-рано фирмата и декларирането на осигуровки, защото ще ми бъдат необходими за майчински. Т.е. задлъжнявам 5 месеца към НАП и след това внасям дължимото на куп. Има ли промяна в максималния осигурителен праг за 2014 или си остава 2200 лв.? Какви действия трябва да предприема и какви документи /декларации/ трябва да попълвам, за да декларирам осигуровките си, независимо, че не са платени веднага? Какви са сроковете? И втори въпрос: ако евентуално не подпиша договора с клиента, /което е почти невъзможно/, може ли, сумата, натрупана за осигуровки, да внеса във фирмата под формата на заем от собственика и отново да покрия натрупалите се осигуровки?

Благодаря Ви! Весели празници!Отговори

  • Здравейте,

    Да възможно е да започнете да се осигурявате от месец Януари. След промяната в Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, обнародвана в Държавен вестник брой 94, от 29.10.2013г. вече няма проблем да си внесете дължимите осигуровки за всички месеци наведнъж. В този случай ще ви бъде начислена лихва за забава. Това, което трябва да направите е да си подадете декларация за регистрация като самоосигуряващо се лице и съответно да си подавате ежемесечно декларация образец 1 до 25 число на месеца, следващ месеца за който се отнасят осигуровките. Максималният осигурителен доход за 2014 г. е 2400 лв.
    А в случай, че не реализирате приходи от дейността, не пречи плащането на осигуровките ви да стане чрез отпуснат заем от собственика.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->