maria binet maria binet Потребител

Платен отпуск и напусканеЗравейте

На 23 ноември ми изтече майчинството. Подадох молба за връщане на работа. Сега искам да си подам молба за полагащият ми се платен отпуск за двете години 40 дни и молба за напускане.

Ще ми се излати ли отпуската? Какъв е срокът за изплащане и как ще се изчисли? Дали след напускане мога да получавам обещетение за безработица?

Благодаря предварително!Отговори


  • При прекратяване на трудов договор работодателя е длъжен да изплати обезщетение за неизползван полагащ се платен годишен отпуск. Обезщетението за неизползваният платен годишен отпуск трябва да се начисли към последната заплата. Последната си заплата заедно с обезщетението би трябвало да получите на датата, която обичайно я получавате. Това е датата, която е определена в трудовия ви договор за изплащане на работната ви заплата. Погледнете какво пише в трудовия ви договор на реда за изпращане на работната заплата. Ако след определената там дата или след края на следващия календарен месец не получите заплатата си и обезщетението, то тогава имате право да търсите правата си като подадете сигнал до Инспекцията по труда или потърсите съдействие от адвокат.
    Ако прекратите договора си по ваше желание ще имате право на 4 месеца обезщетение от бюрото по труда в минимален размер - по 7,20 лв. на ден при положение, че през последните 3 години не сте ползвали такова обезщетение от Бюрото по труда.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->