Елена Глушкова Елена Глушкова Потребител

Удържане на пари от премияЗдравейте,

Може ли да бъде удържана част от коледна премия? Кой и как определя размера на коледната премия?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте.
  Материалното стимулиране като част от възнагражденията във фирмата се определят от Работодателя - в Правилника за вътрешен трудов ред, в вътрешен документ като Вътрешни правила за организация на работната заплата, със нарочна заповед! Това може да стане и без документ - както се заплаща на ръка.
  Какво знаете Вие по този въпрос във Вашата фирма. Според това ще продължа отговора си.
  kazimirc4
 • Здравейте,

  Както казва колегата в горния пост, много работодатели все още практикуват изплащане на премии, които не са официални и не "минават" през ведомостите за заплати. Това са така наречените черни каси. Ако вашия случай е такъв работодателят ви сам ще прецени какво и как да ви удържа от такива неофициални суми.
  Когато говорим за официална коледна премия, трябва да има разписани правила според които се изчислява и изплаща съответната премия, бонус и т.н. Тези правила обикновено са залегнали във Вътрешни правила за организацията на работната заплата в предприятието, които са задължителни за всички предприятия. В този случай работодателя определя правилата, вписва ги в правилника и е длъжен да се съобразява със задълженията, с които сам се е задължил.
  От официалното възнаграждение на работниците и служителите не могат да се правят удръжки освен за задължителните осигурителни вноски, данъци и други суми, когато са предвидени в закон или друг нормативен акт. Тоест работодателят не може едностранно и самостоятелно да удържа суми под формата на наказания и други подобни.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->