Георги Петров Георги Петров Счетоводител

Граждански договорЗдравейте,

Ако на лице не са удържани осигуровки по граждански договор, но след това е съобщило на работодателя, че е осигурено на друго основание какво се прави? Срокът за подаване на декларация 1 е минал, сметката е направена, преводът е направен. Може ли с лицето с ГДД да изравни неначислените осигурителни вноски?Отговори

 • Здравейте,
  при изплащане на сумата в Сметката за изплатени суми лицето е следвало да декларира на какъв осигурителен доход е осигурено ако не го е направило ,според мен възложителя не носи отговорност. С ГДД лицето ще довнесе само данък, тъй като не е лице задължено да довнася осигурителни вноски за своя сметка.
  Поздрави В.Дадова
 • Здравейте,

  Щом на лицето не са удържани осигуровки по граждански договор приемам, че това лице е получавало възнаграждение, по-малко от минималната работна заплата след приспадане на нормативно признатите разходи.

  Ако лицата, работещи на граждански договор, са осигурени на друго основание през месеца, върху полученото възнаграждение (независимо какъв е размерът му) след приспадане на нормативно признатите разходи се дължат осигурителни вноски. Така в този случай всеки от осигурителите дължи поотделно осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване (ДОО), но общия осигурителен доход за всяко лице не трябва да надвишава определения в ЗБДОО за съответната година месечен размер на максималния осигурителния доход.

  След като сте разбрали впоследствие че лицето е осигурено на друго основание, то трябва да подадете редовна Декларация 1, защото такава не е подавана за лицето.

  Относно Декларация 6 - При увеличаване размера на декларирано задължение не се подава декларация с код корекция, а се подава нова декларация, в която се попълва само размерът на установената положителна разлика за съответното задължение.

  Поздрави,
  Рада Колева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->