Ирина Маринова Ирина Маринова сглобяване на полиестърни детеайли

Болнични по бременностЗдравейте,

Излезнах в болничен по бременност, а през това време фирмата в която работех обявяват частичен фалит. Фабриката затваря, а магазините работят. Всички работници във фабриката са съкратени включително и управителя, с който единствено имаме връзка. Когато зададох въпроса на управителя, къде трябва да си носим болничните до края на бременността и след това, отговора ми беше: аз съм съкратен, ще работя още 2 месеца и ще приемам болнични, тогава когато аз съм определил дата, час и къде... Счетоводната къща на практика прекрати работата с дружеството... Аз и останалите бременни и майки сме в невидение, от тук нататък кой ще ни оформя документацията??? Можем ли да си носим сами болничните в НОИ??? И как трябва да постъпим??? Собствениците на фирмата са ни Израелци и с тях трудно се кореспондира и намира... Моля Ви дайте съвет...Отговори

 • Здравейте,

  При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане имате право на парично обезщетение до изтичане на срока от 410 дни, определен в Кодекса за социално осигуряване, 45 от които са преди раждането. При прекратяване на правоотношението Вие имате задължението лично или чрез упълномощено лице да представите болничните листове и съпътстващите ги документи в НОИ.
  Обръщам внимание, че по време на бременността договорът Ви може да бъде прекратен само поради пълно закриване на предприятието.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 52 на Кодекса за социално осигуряване, чл. 12 от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване както и в чл. 333, ал. 5 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->