Задай въпрос тук
marina nikolova marina nikolova счетоводител

Фактури от фейсбукЗдравейте отново,

Много е коментирана темата за тези фактури , но има и много различни мнения и затова си позволявам да питам и аз- имаме фактури от Фейсбук Ирландия ,където смятам няма нищо неясно - фактурите са без ДДс и ние си го самоначисляваме с протокол по чл.117 и влиза в двата дневника / поправете ме ако не е така /,но от известно време идват и фактури от Щатите ,които изглеждат по същия начин , но нямат ват номер и дори и номер на фактура май нямат , а само на транзакция , но това е по -малкия проблем. Въпроса ми е по същия начин ли следва да се третират и фактурите от Щатите по ЗДДС и включването в дневниците ?

И как е редно да запишем 14 цифреният им номер ?

Благодаря и спорен ден !Отговори

 • Здравейте,

  При получаването на услуга от ДЗЛ от САЩ Вие попадате в обхвата на чл. 82 (2) т.3 от ЗДДС и данъкът е изискуем от Вас. Съгласно чл. 117 от ЗДДС следва да самоначислите ДДС с протокол.

  При въвеждането на протокола в дневниците не е нужно да посочвате като контрагент Facebook с техния данъчен номер от САЩ, а да въведете Чуждестранен контрагент с номер съдържащ петнадесет деветки.

  В дневника на Покупките протоколът се включва в колони 10-11 -Данъчна основа на получените доставки, ВОП, получените доставки по чл. 82, ал. 2-4 ЗДДС
  В дневника на Продажбите протоколът се включва в колони 14-15 - ДО на получени доставки по чл.82, ал.2-5 ЗДДС.

  Поздрави,
  Лора Танева
 • Здравейте!
  Как би трябвало да се осчетоводи фактурата САЩ при условие, че дружеството не е регистрирано по ЗДДС и задължителна ли е регистрация в случая? Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->