Илиян Савов Илиян Савов Счетоводител

Отчитане на средства за лечение (операция) на работникЗдравейте,

Във фирмата (ЕООД) имаме назначен работник по 2-ри трудов договор на 4 часа. През 2012 г. лицето е оперирано поради "Злокачествено новообразувание на простата". На 08.05.2013 г. по ТЕЛК решение лицето получава 80 % с право на работа и срока на определения % е 2 години(1.05.2015 г.). На 05.11.2013 г. е приет по спешност с болницата и се установя, че лицето има разсейки от операцията през 2012 г. и се налага да бъде опериран отново с разликата, че операцията не минава през здравна каса и е за сметка на лицето. Сумата на операцията е 6120 лв., която работника не може да заплати. За огромна радост собственикът на фирмата решава да поеме разноските за операцията. Болницата издава фактура на фирмата, а ние превеждаме парите по банков път по сметката на болницата.

Как трябва да отразим платената сума, така че счетоводно отразеният разход да бъде признат за данъчни цели?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,
  на база разяснение на НАП изх. № 94-00-236 ОТ 07.01.2010г.Относно: Признаване на разходи за лечение Ви препоръчвам да изготвите Решение на Общото събрание или на Ръководството на дружеството, че в случай, че е необходимо ще бъдат поемани разходи за медицински изследвания, медикаменти и други подобни за всички служители, включително на лицата, наети по ДУК и определят тези разходи като социални.
  Добре е, че сте изискали фактура на фирмата, а не сте предоставили средствата на лицето, с които да си плати операцията. Тогава нямаше да има начин да се третират като социални.
  За лицето тази сума не е доход, на основание чл. 24, ал.2, т.10 от ЗДДФЛ.

  Поздравления за всеотдайния работодател!
  Поздрави,
  Доника Маринова

 • Благодаря Ви! Много здраве на Вас и целия прекрасен колектив на Kreston Bulmar. Дай Боже повече останали добри хора.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->