Наталия Дамянова Наталия Дамянова Потребител

Осъществява доставки на услуги, извършвани по електронен път, получатели на които са данъчно незадължени лицаЗдравейте,

За първи път ми се налага да се занимавам с доставка на услуги, извършвани по електронен път. Наши клиенти имат регистриран сайт, който се посещава от физически лица. Приходите от PayPal постъпват по банковата сметка на клиента.

Трябва ли да се издават фактури и как да ги оформим? В колона 23 /дистанционна продажба/ в дневника на продажбите ли трябва да отразя фактурите?

Предварително, Ви благодаря!
Успешна седмица!Отговори

 • Здравейте,

  Ако извършвате услуги, получатели по които са данъчно незадължени (физически лица), следва да уточним, че мястото на изпълнение на доставката е мястото където доставчикът (Вие) сте установили независимата си икономическа дейност (Чл. 21 ал.1 ЗДДС). т.е. ако извършвате дейността си от България не е от значение дали физическото лице, което получава услугата е местно или не - начислява се българско ДДС. Колона 11-12 в дневника на продажбите (Разбира се ако извършената доставка е облагаема).

  Съгласно чл. 113, ал.3, т.1 не сте задължени да издавате фактура в горепосочения случай (когато получател е данъчно незадължено лице). Доставките, за които не сте издали фактура е необходимо да бъдат включени в отчет за извършените продажби.

  Прехвърлянето на средствата от PayPal към банковата сметка на фирмата е идентично на прехвърлянето на суми между фирмените сметки.

  Поздрави,

  Лора Танева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->