Магдалена Каснакова Магдалена Каснакова мениджър

Невъзможност за контакт с работодателЗдравейте,

На 19.12.2013 г. (вкл.) ми изтича платеният отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, съгласно Чл. 164. (1) от КТ. Искам да си използвам натрупан платен годишен отпуск в размер на 60 дни.

На 30.11.2013 г. изпратих по куриер (но проблем ли е, че не записах като предмет "Заявление за платен отпуск") Заявление за ползване на пълния размер като дни платен годишен отпуск.

Тази седмица започвам дело за неизплатени заплати и имам заключение на Инспекцията в моя полза. Работодателят отказва всякакъв контакт с мен и разбирам, че ще отказва и приемането на пратката по куриера (два дена последователни я връща).

Работодателят, след като не приема по куриер изпратеното заявление за ползване на полагащ се годишен платен отпуск, как мога официално да го депозирам при него (той дори физически офис няма и счетоводство)? Какво трябва да предприема?

Благодаря Ви предварителноОтговори

 • Здравейте,
  В случай, че образувате дело срещу Вашия работодател, съдът ще изпраща всички призовки на регистрирания в търговския регистър адрес. В случай, че призовкарят на съда не открие никого на адреса, който желае да получи призовката, той следва да залепи уведомление на вратата на адреса и да пусне още едно уведомление в пощенската кутия (ако има такава). В уведомлението съдът указва на лицето (т.е. на работодателя Ви), че следва да се яви в съда в 14-дневен срок, за да си получи призовката. В случай, че лицето не се яви, призовката се счита за редовно връчена и се прилага по делото.
  Що се отнася до връчване на заявлението за платен отпуск, най-добре е да го връчите във формата на нотариална покана. Нотариусът ще спази същата описана по-горе процедура и при неявяване на лицето ще направи отбелязване, че нотариалната покана е връчена, с посочване на датата на връчване (която е след изтичане на този 14-дневен срок от залепване на уведомелнието).
  Това ще бъде достатъчно надеждно доказателство пред съда, че заявлението е връчено.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->