Monika Vasileva Monika Vasileva Потребител

Придобиване право на платен отпускЗдравейте,

Знам, че трябва да имам 8 месеца трудов стаж, но не знам колко дни ще ми се полагат. От 01.07.2013 съм назначена на безсрочен трудов договор, без срок на изпитване. Пуснала съм си предизвестие и на 14.12. 2013 напускам, от 15.12.2013 ме назначават в друга фирма, но на трудов договор с 6 мес срок на изпитване ( в полва и на двете страни). Това е единственият ми трудов стаж.

Бихте ли ми казали от кога ще имам право на платен отпуск и съответно колко дни?

Благодаря предварително.Отговори

  • За времето от 01.07.2013 до 14.12.2013 имате 5 месеца и 14 дни трудов стаж. До момента това е единствения ви стаж. Съгласно чл.155, ал.2 от КТ при постъпване на работа за първи път работникът може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца трудов стаж. До момента вие нямате 8 месеца трудов стаж, което значи, че вие ефективно не можете да ползвате платен отпуск. Съгласно чл.155, ал.3 при прекратяване на трудовото правоотношение преди придобиване на 8 месеца трудов стаж работникът има право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, изчислено по реда на чл. 224, ал. 1. Това означава, че за времето, което сте работили при сегашния си работодател вие нямате право ефективно да ползвате платен отпуск, но при напускане имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск. За придобитите до момента 5 месеца и 14 дни трудов стаж имате право на обезщетение за 9 работни дни неизползван платен годишен отпуск.
  • Благодаря за бързия отговор. Може би не съм си задала въпроса правилно - кога ще имам право на отпуск в новата фирма и има ли значение това, че ТД ще е със срок на изпитване? На 01.03.2013 ще имам 8 месеца трудов стаж, и ще съм на работа в новата фирма - ще мога ли от тогава да ползвам платен отпуск? Ако от сегашната фирма не ми изплатят това обезщетение ( съмнявам се да се съгласят, не са въобще по плащането) - мога ли да ги ползвам тези дни в новата работа?
  • В новата фирма ще имате право ефективно да ползвате платен отпуск едва когато имате 8 месеца трудов стаж. За Вас това е датата 01.03.2014 год. В новата фирма ще имате право на толкова дни, колкото дни ви се зачитат трудов стаж в тази фирма. Ако, както сте написали, започнете работа в новата фирма от 15.12.2013 год. , то за 2013 година ще имате право на 1 работен ден отпуск, а ако работите цялата следваща година в същата фирма ще имате право на 20 работни дни платен отпуск за 2014 година. В новата фирма не можете да ползвате дните, които са ви се полагали като платен отпуск докато сте работили в старата фирма. Затова при напускане имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск.
  • ако имам 6 месеца трудов стаж полага ли ми се обезщетение при напускане за отпуската която не съм ползвала
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->