Aktiv Plus Aktiv Plus

Граждански договор с физическо лице от ЕСЗдравейте,

Българско юридическо лице сключва граждански договори за извършване на услуги с физически лица от Италия. Какво ще е осигуряването на тези лица и как трюбва да бъдат оформени договорите?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  За гражданите на ЕС се прилагат регламентите за социална сигурност в рамките на ЕС и ЕИП - № 883/2004 (основен регламент) и № 987/2009 (регламент по прилагане). Според правилата на посочените регламенти за лицата трябва да се определи приложимо законодателство.
  Основно правило при определяне на приложимото право е, че лицата са подчинени на законодателството на държавата членка, на територията на която полагат труда си "Lex loci laboris". Приложимо е законодателството само на една държава членка.
  Основни последици от определяне на приложимото законодателство:
  - Определя се държавата членка, в която са дължими осигурителните вноски и/или данъците за социална сигурност, съгласно законодателството на тази държава
  - Определя се държавата членка, в която се ползват правата по отношение на социалната сигурност.

  За да се определи приложимото законодателство се вземат предвид изключително много фактори, без които не може и не бива да се определя то.
  Компетентна, по отношение на България, за определяне на приложимото право, въз основа на посочените регламенти, е Национална Агенция по Приходите.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->