Елеонора Димитрова Елеонора Димитрова Потребител

Платен годишен отпускЗдравейте,Имам следният казус. Имам трудов стаж повече от 8 месеца. От 5 месеца съм назначена на 4 часов работен ден. в края на годината колко отпуска ми се полага? Как се изчислява и имам ли право на пълният отпуск за една година, който е 20 дни? Според работодателят и счетоводителя му, аз има право на не повече от 10 дни. Четох в кодекса на труда, но не става ясно в моят случай какъв отпуск ще получа.БлагодаряОтговори

  • Здравейте, четейки разбирам че поне 5 месеца Вие работите на 4 часа, което се равнява на 2.5 месеца (грубо) труд положен за 8 часа.
    Т.е. това което сте чели за 20 дни отпуск се отнася ДА за 8 месеца трудов стаж, но при 8 часов работен ден.
    Ето полезна информация по Вашия казус http://lex.bg/laws/ldoc/-552858623
  • Платеният отпуск, на който вие имате право се изчислява пропорционално на времето, което се зачита за трудов стаж. При вас е изпълнено условието да имате по принцип по-вече от 8 месеца трудов стаж, за да имате право ефективно да използвате полагащият се платен годишен отпуск. Ако работите 5 месеца при сегашния си работодател, то вие имате право на платен отпуск за тези 5 месеца. Изчислява се по следния начин: 20 дни на които имате право за една година : 12 месеца в годината = 1,67 дни за 1 месец х 5 месеца = 8 дни. Вие имате право на 8 дни платен годишен отпуск за 5 месеца трудов стаж. Това, че работите на 4 часов работен ден не променя броя на дните на платения отпуск, защото той се изчислява пропорционално на времето, което се зачита за трудов стаж. Съгласно чл. 355 от Кодекса на труда (КТ) трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години. За 1 ден трудов стаж се признава времето, през което работникът или служителят е работил най-малко половината от законоустановеното за него работно време. Т.е. ако в един месец работите на 8 часов работен ден или на 4 часов работен ден - трудовият ви стаж ще бъде 1 месец. Ако в един месец работите по-малко от 4 часа на ден, то тогава трудовия стаж се изчислява пропорционално на отработеното време. Това не се отнася за изчисляване на осигурителен стаж. Трудов и осигурителен стаж са две различни понятия.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->