Елена  Стефанова Елена Стефанова мениджър

Юридическо лице свободна професияЗдравейте,

Имаме потенциален застрахователен агент, който е регистриран по ДДС като юридическо лице. Не желяе да сключи договор с нас като юридиско лице, поради някакви негови съображения.

В този казус който ви описвам какво трябва да направи агента? Тоест в случай, че го назначим по граждански договор като физическо лице и той не се регистрира в НАП като такъв? Понеже той е самоусигуряващо се лице реално като собственик на фирма. И трябва ли изобщо да се регистрира като такъв, след като осигуровките му влизат по ЕГН. като юридическо лице ?Отговори

  • Здравейте,

    Самоосигуряващите се лица се осигуряват само на едно основание - по булстат на дружество, на което са собственици или съдружници, като Еднолични търговци или по ЕГН, като свободна професия.
    Според мен няма пречка лицето да сключи граждански договор и да се осигурява през булстат на дружество, в което е съдружник.
    Във всички случаи лицето ще има задължение за подаване на годишна данъчна декларация, в която ще опише всичките си доходи и ще се наложи да преизчисли окончателния размер на осигурителния си доход.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->