Красимира Грудева Красимира Грудева Потребител

Износ за ИракЗдравейте!

Българско ООД продава бои на иракски гражданин. Имам нужда от помощ за фактурата. Може ли да бъде пусната на частното лице и какви други документи са необходими?

Мога ли да пусна фактурата с 0 ставка и да посоча глава трета чл.28 от ЗДДС за основание за неначисляване на ДДС?

Благодаря!Отговори


 • Здравейте,

  Да, във вашия случай имате пълното право да се позовете на чл. 28 от ЗДДС и да издадете фактура с нулева ставка на физическото лице - ваш клиент в Ирак.

  Вие извършвате доставка на стока извън територията на Европейския съюз. За да бъде извършваната доставка, облагаема с нулева ставка, тя трябва да е
  - доставка на стоки, които се изпращат от място на територията на страната до трета страна за сметка на доставчика или;
  - доставката на стоки, които се изпращат или превозват от място на територията на страната до трета страна за сметка на получателя, ако получателят е лице, което не е установено на територията на страната.

  За да начислите нулева ставка има условие, доставчикът т.е. Вие да разполагате със определен набор от документи доказващи доставката. Тези документи включват:
  - митнически документ, в който доставчикът е вписан като износител на стоките, заверен, след потвърдено напускане на стоките от изходно митническо учреждение или друг документ, удостоверяващ износа, в случаите, когато е налице възможност да не се подава митнически документ, съгласно митническото законодателство;
  - фактура за доставката;
  - документ за превоза на тези стоки;
  - писмено потвърждение от получателя, удостоверяващо, че стоките са пристигнали на територията на трета територия.

  За справка по нормативната уредба приложима по този казус вижте чл. 21 от ППЗДДС.

  Поздрави,
  Жасмин Ангелова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->