Елена Рачева Елена Рачева Потребител

Ползване на данъчен кредит за нает лек автомобилЗдравейте,

Според чл. 8 от ЗЗД, договорът е съглашение между две или повече лица, за да се създаде, уреди или унищожи една правна връзка между тях. Бих искала да попитам може ли собственик на ЕТ и предприятието /ЕТ/ да сключи договор за наем на лек автомобил и ако може договорът ще бъде ли основание да се полза Данъчен кредит на наетият лек автомобил.

В тази връзка бих искала да попитам, при сключване на договор за наем на лек автомобил между ЕООД и физическо лице собственик на ЕООД-то, при пазарни условия, би ли представлявало пречка да се полза Данъчен кредит на лек автомобил


Отговори

 • Здравейте,

  С измененията в Закона за ДДС от началото на 2013 г. се даде право за ползване на данъчен кредит за стоките или услугите, предназначени за наети леки автомобили. В случая, ако лицето, отдаващо автомобила под наем, не е регистрирано по ЗДДС, то няма да начисли данък и съответно за вноските по наема няма да имате право на данъчен кредит, но за всички консумативи, резервни части и други доставки, предназначени за наетото превозно средство ще имате такова право.

  При случая на отдаване под наем между едноличен търговец и физическото лице, което е регистрирано като ЕТ Ви препоръчвам консултация с юрист, тъй като имуществото на едноличния търговец и имуществото на физическото лице, регистрирано като такъв, не са разграничими от правна гледна точка и по мое мнение един договор за наем между тях би се разглеждал като недействителен.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 70 от Закона за ДДС.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->