daniela stoyanova daniela stoyanova shivachka

Невнесени осигуровкиЗдравейте,

Аз съм собственик на ЕООД. За периода от 01.01.13г - 04.11.13г имам невнесени осигуровки по трудов договор за мен самата. ТД е прекратен от 05.11.13г. по чл.328 ал.1 т. 3 от КТ с предизвестие от един месец без отработване, връчено на 04.11.13г. Заплати за съответния период не са изплащани.

1. Допустимо ли е да не си изплатя обезщетение за срока на предизвестието? Здравните осигуровки за този месец за чия сметка са?

2. Ако обезщетението е задължително, какви осигуровки се дължат? Зачита ли се за трудов стаж?

3. Имам повече от 25г трудов стаж и имам право на 12 мес. обезщетение от НОИ. Срока на предизвестието намаля ли срока на обезщетението?

4. В какъв срок мога доброволно да внеса забавените осигуровки за горния период без да бъда санкционирана? Мога ли да ги внеса на части ? Кога следва да се издължи дължимата лихва за тях?

ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА !
НЕ СЪМ ЗАБАВИЛА УМИШЛЕНО ОСИГУРОВКИТЕ , ОПИТАХ СЕ ДА ОЦЕЛЕЯ !Отговори

  • Здравейте,

    За невнесените осигуровки се начислява лихва, която вие следва да платите. Не мисля, че ще имате друга санкция, освен ако не ги забавите още повече. НАП вече имат механизми за събиране на просрочени осигуровки и данъци, но не бих се ангажирал да кажа какви са точно.

    Що се отнася до обезщетението - Трябва да се уточни какво точно обезщетение имате предвид. Върху някои от обезщетенията по КТ се дължат всички осигуровки включително данък. Върху други, се дължат осигуровки само за определени фондове. Върху някои не се дължат осигуровки а само данък(ДДФЛ). Моля да уточните какво е точно основанието за изплащане на обезщетението.
    Относно стажа за периода на обезщетение също трябва да знаем точното основание за изплащане на обезщетение.

    Относно срока на предизвестие - Срока на предизвестие обикновено се отработва, като за този период се начислява трудово възнаграждение. Върху възнаграждението се начисляват осигурителни вноски и данък и този период, тъй като е отработено време, се зачита за трудов и осигурителен стаж. Договора се прекратява след изтичане на срока на предизвестие и това не се отразява на обезщетението, което се изчислява за периода след прекратяването на договора.

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->