Хюсеин Шукриев Хюсеин Шукриев Kreston BulMar Счетоводител

Обжалване по чл. 117 ал. 1 т.2 буква жНа основание чл. 40 ал 4 е спряно изплащането на парично обезщетение на болничен лист с мотиви че е нарушен чл. 13 ал 1 от Закона за здравето и правилника за устр. орган. на работа на мед. експертизи . Всъщност неправомерно е издаден болничен лист от един лекар , а не както трябвало от лекарска комисия . Работника има намерение да обжалва пред ръководителя на ТП на НОИ съглано чл. 117 ал.1 т. 2 буква ж от КСО . Какви мотиви могат да се посочат за евентуален полужителен резултат спрямо изплащането на паричното обезщетение ?

Благодаря Ви!Отговори

 • Здравейте,

  В този случай според разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза следва да бъдете насочен към лекарска консултативна комисия (ЛКК), която, ако установи, че е налице временна неработоспособност в периода, включен в болничния лист, издаден еднолично, го заверява. При така издаден болничен ще имате право да получите обезщетение за дните, включени в него.

  Длъжностните лица в НОИ правомерно са спрели изплащането на обезщетението Ви към момента. Единственото основание за отмяна на отказа на НОИ за изплащане на обезщетението би могло да бъде неспазване на 14-дневния срок от получаването на болничния лист за обжалването му пред ЛКК.


  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 13 от Наредбата за медицинската експертиза и чл. 112, ал. 1 от Закона за здравето.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->