Цветелина Димитрова Цветелина Димитрова Потребител

Сумирано изчисляване на работното времеЗдравейте,

Работя в държавен институт на пълно работно време и 5 дневна работна седмица. Работата не е на непрекъснат цикъл на производство, но работодателя желае да въведе сумирано изчисляване на работното време. Тоест да се възползва от даденото му от закона право при СИРВ да не дава между-седмична почивка повече от 36 часа и да не заплаща допълнителен труд за работа в събота и неделя.

Имат ли право работниците да не подписват такава заповед и възможно ли е да се поставят някакви граници за периода на подписване? В момента действа браншово споразумение, според което работното време е 5-дневна работна седмица и 48 часа почивка. Влиза ли в противоречие с този договор заповедта за сумирано изчислявана на работното време?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Установяването на сумирано изчисляване на работното време е право на работодателя, предоставено му от разпоредбите на Кодекса на труда. Заповедта за въвеждане на сумирано изчисляване на работното време е едностранен акт на работодателя, който трябва да бъде подписан единствено от упълномощено от него да извършва тези действия лице, но не и от работниците или служителите или от техни представители.
  Максималният период на сумирано изчисляване на работното време е 6 месеца, но няма законови пречки при изтичането му работодателят да издаде нова заповед за започване на нов такъв период.

  С колективния трудов договор се уреждат въпроси на трудовите и осигурителните отношения на работниците и служителите, които не са уредени с повелителни разпоредби на закона. В случая минималният размер на междудневната и седмичната почивка при сумирано изчисляване на работното време е уреден еднозначно в Кодекса на труда, поради което работодателят Ви не би извършил нарушение, ако спазва тези минимални норми.

  Ако считате, че правата Ви са нарушени, Ви съветвам да се обърнете към Инспекцията по труда.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 50, ал. 1, чл. 142, ал. 1, чл. 152 и чл. 153, ал. 2 и ал. 3 от Кодекса на труда и чл. 5, ал. 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->