мария петрова мария петрова служител

Имам ли право на обезщетение от борсатаРаботя във фирма ползвател, която е в София и съм наета да извършвам дейност там. Фирмата работодател е в Пловдив и от там ми изплащат заплатите. Днес на мен и още 4 човека ни прекратиха работата във фирмата ползвате , поради незнайни причини и ни връщат към фирмата работодател. Съответно аз не мога да работя във фирмата в Пловдив и започвам да си търся работа тук в София, но докато си намеря имам ли право на обезщетение по безработица, и по какъв член ще ме освободят? Утре ще пътувам до Пловдив, за да уточним тези неща.

Моля за отговор,
Имам ли право на обезщетение от борсата при такъв казус, защото тук няма съкращение?Отговори

 • Здравейте,


  Имате право на обезщетение, ако имате внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването . Също така трябва да се регистрирате като безработна в Агенция по заетостта и да не упражнявате трудова дейност.
  Ако трудовото Ви правоотношение е прекратено по ваше желание, то имате право да получавате минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.
  Размера на обезщетението за безработица във вашия случай е 7,20 лв.

  Справка може да направите в чл.54а ал.1 и чл.54б ал.3 от Кодекса за социално осигуряване и чл.10 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2013-та година.


  Поздрави,
  Адриан Велчев
 • Благодаря , Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->