Елеонора Константинова Елеонора Константинова служител

Текущи разходиЗдравейте,
Бих искала да се посъветвам с Вас по следните казуси:

1. В производствения ни цех монтирахме котел с водна риза за отопление през зимата. Всички разходи по изграждането на това отопление (котел, водна помпа ,радиатори и др.) мога ли да ги отнеса като текущи?

2.Направихме навес (метална конструкция покрит с ламарини) за готова продукция, материали - разходите по него (около 3000 лв.) отново да ги отнеса като текущи?

Благодаря ви предварително! Спорен ден!Отговори

 • Здравейте,

  В случай че ръководството на дружеството счита, че направените разходи няма да доведат до увеличаване на икономическите изгоди, които му носи този производствен цех, над тези, които са първоначално заложени, то тези разходи е редно да се отчетат като текущи.

  Ако има основания да се счита, че икономическите изгоди ще се увеличат в следствие на направените разходи, счетоводните стандарти указват да се извърши увеличение на балансовата стойност на актива със сумата на тези разходи.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в § 6.1. на Национален счетоводен стандарт (НСФОМСП) 16 Дълготрайни материални активи.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->