Ралица Крайнова Ралица Крайнова Потребител

Неплатени осигуровки по време на майчинствоВ отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст съм. На 18. 11.2013 г. изтичат 2-те години и трябва или да се върна на работа, или да си гледам детето още една година. Но работодателя ми иска да закрива фирмата и ме моли да подпиша молба за напускате по взаимно съгласие. Обаче ми каза че осигуровките ми не са плащани от известно време и той няма да ги внесе.

Трябва ли аз да ги внеса? Трябва ли да връщам майчинство? Имам ли право да се запиша на БТ, след като съм напуснала доброволно?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте Ралица,
  независимо, дали сте в отпуск или сте на работа, задължението да внася осигурителните вноски е единствено и само на работодателя. Това, че той не е внасял осигурителни вноски, за вас няма никакво значение. Още повече, при заявено желание да "закрие" дружеството, каквото и да означава това, то няма как да се случи, ако не са внесени всички дължими данъци и осигуровки.
  В никакъв случай, ако работодателя не е внесъл дължимите оигурителни вноски, за Вас не се поражда задължение да ги внесете или пък да връщате получените обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на дете до 2 години.
  Право на обезщетение за безработица имате във всички случаи, но ако договорът Ви бъде прекратен по взаимно желание ще получавате обезщетението само 4 месеца и то в минимален размер - 7,20лв на ден. Ако работодателят Ви прекрати трудовото правоотношение по негова инициатива отново ще имате право на обезщетение, но тогава продължителността на получаване се определя от натрупаният стаж, но не по-малко от 4 месеца, както и размера на обезщетението се определя в зависимост от осигурителният Ви доход за последните 24 месеца.

  Оставам на разположение за въроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->