Деница Тодорова Деница Тодорова Потребител

Сумарно отчитане на работното времеЗдравейте!

Във фирмата ни е въведено сумарно отчитане на работното време. Естеството на работа ни налага понякога да се работи и в неделя. Счита ли се за спазена междуседмичната почивка, ако работниците са работили 7 дни по 8 часа и след това са почивали 3 дни?Отговори

 • Здравейте,

  Според разпоредбите на Кодекса на труда при сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа. При промяна на смените при сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка може да бъде в по-малък размер от 36 часа, но не по-малък от 24 часа, в случаите когато действителната и техническата организация на работата в предприятието налагат това.
  Тоест в случая, ако работник е работил 7 последователни дни при 8-часови смени и между никои две от тях не е имало 24 часа непрекъсната почивка, е налице нарушение на трудовото законодателство.

  Важно е да имате предвид и че максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 142, ал. 4 и чл. 153, ал. 2 и ал. 3 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->