ПЕНКА ДОНЧОВСКА ПЕНКА ДОНЧОВСКА СЧЕТОВОДИТЕЛ

Прекратяване на договор при право на пенсияЗдравейте!

Наша служителка, която е родена на 11.03.1953г. навършва години за пенсия на 11.11.2013г. и подава молба с дата от 11.10.2013г. до управителя, че желае да бъде освободена от заеманата длъжност поради придобито право на пенсия по чл. 68 от КСО, считано от 12.11.2013г. Управителят нищо не е писал като резолюция върху молбата, но е спазено времето за предизвестие от 30 дни и ще освободим колежката от 12.11.2013г.

Тъй като след промяната в КТ вече отпадна възможността за прекратяване на договор поради пенсиониране, по кой член е редно да стане прекратяването? Каква резолюция трябва да напише управителя, след като е съгласен и дали това не е казус по чл. 325, ал. 1?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Щом работничката или служителката е отправила писмено предизвестие и е спазен срока, трудовият договор се счита за прекратен, а основанието е чл. 326.

  След като работодателят получава предизвестието той го завежда в съответната входяща книга, като му поставя номер и дата. Веднъж получено от работодателя, предизвестието може да бъде оттеглено от работника/служителя само с негово съгласие.
  Справка за нормативната уредба приложима по този казус може да направите в:
  чл. 326, ал. 1 от КТ

  Поздрави,
  Спас Колаксъзов
 • Благодаря Ви! Аз също съм написала това, но освобождаваното лице- главния счетоводител, смята , че в основанието трябва да се добави и чл. 68 от КСО /така са й обяснили в пенсионното/ , а според мен това не може да се впише, тъй-като не е член от КТ . Освен това в акта за прекратяване е вписано и обезщетение по чл. 222, ал. 3 , от което се вижда , че лицето е придобило право на пенсия. Трябва ли да го допиша този чл. 68 от КСО в основанието за прекратяване? Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->