katq hristova katq hristova prodava4-konsultant

Промяна на работно място след майчинствоРаботодателя длъжен ли е да ме върне на същото работно място, на което съм била преди да изляза в майчинство?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  При ползване на отпуск поради бременност, раждане и отглеждане на дете, Вие не прекратявате трудовите си правоотношения с работодателя и поради това при завръщане на работа след този отпуск Вие автоматично заемате позицията, на която сте били при започването му. Изменението на длъжността на работник или служител става само с писмено изразено съгласие и на двете страни.

  При завръщане на работа поради изтичане на отпуск поради бременност, раждане и отглеждане на дете или поради прекъсване на ползването му работникът или служителят има право да предложи на работодателя изменение на продължителността и разпределението на работното му време за определен срок или други изменения на трудовото правоотношение, които да улеснят завръщането му на работа. С цел да се насърчи по-успешното съвместяване на трудовите и семейните задължения на работника или служителя работодателят е длъжен да вземе под внимание предложението, когато съществува такава възможност в предприятието. Описаното по-горе изменение също става чрез подписване на допълнително между двете страни.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 119 и чл. 167б от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->