Latinka Georgieva Latinka Georgieva direktor

Допълнителен платен годишен отпуск за ТЕЛКИмам служител с трудов стаж над 15 години. От скоро е с решение на ТЕЛК с 50% загуба на работоспособност. По КТ той има право на не по-малко от 30 работни дни. Лицето е на длъжност възпитател в дом за медико-социални грижи за деца/ подчинени на МЗ/ и според Постановление №12/23.01.2009г има право на удължен платен годишен отпуск в размер на 36 работни дни.

Трябва ли на лицето след като има вече ТЕЛК да се дадат допълнително дни /към тези 36дни/ годишен отпуск и в какъв размер?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно последната редакция на чл. 319 от Кодекса на труда - Работниците и служителите с трайно намалена работоспособност от 50 и над 50% имат право на платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни.
  Тоест тези лица имат право на 6 дни повече от нормалния основен ПГО установен в минимален размер от КТ на 20 работни дни заради това, че са с трайно намалена работоспособност.
  Това удължаване не касае правата на лицата на други видове отпуски, които им се полагат по КТ или друг нормативен акт тъй като тук става въпрос за увеличаване на основния ПГО а не за предоставяне на допълнителен отпуск.
  • 30 Oct 2013 21:55
  • (Потребител)
  • 0
  Здравейте. Във връзка с темата Допълнителен платен годишен отпуск за ТЕЛК искам да попитам. В трудовият договор на лицето как трябва да се отбележи, че му се полага тази отпуска. В смисъл, че обикновено пиша, че на лицето се полага платен годишен отпуск по чл. 155 от КТ в размер на 20 дни, но в този случай как стои въпросът? В трудовият договор трябва ли да напиша, че лицето има право на платен годишен отпуск по чл. 155 от КТ в размер на 20 дни и на допълнителен платен годишен отпуск по чл.319 от КТ в размер на 26 работни дни или ако не, то по какъв начин трябва да се оформи?
  Благодаря предварително.
 • Здравейте,

  Когато при сключването на договора има информация, че лицето е с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто, моето мнение е, че в трудовия договор следва да се впише, че лицето има право на ПГО в размер на 26 работни дни. В случай че при сключването на договора няма такава информация няма да има основание за такова вписване в договора.
  Не смятам обаче, че е задължително при по-късно представяне на ТЕЛК решение от лицето, да се изготвя допълнително споразумение само за да се промени размера на отпуска.
  • 31 Oct 2013 09:31
  • (Потребител)
  • 1
  БЛАГОДАРЯ за отговора. Значи да разбирам, че в трудовия договор пиша само, че лицето има право на ПГО в размер на 26 работни дни, без да описвам по кой член от КТ така ли?
 • Здравейте отново,

  не, добре е да посочите основанието, например:

  "работника има право на основен платен годишен отпуск, в размер на 26 работни дни за една календарна година, на основание чл. 319 от КТ."
  • 31 Oct 2013 14:26
  • (Потребител)
  • 0
  Благодаря за отговора
 • Здр. имам служител с 26 дни платен годишен отпуск чл. 155- 20 дни+ чл. 156- 6 дни. Получавам ТЕЛК решение и от тук въпроса ми е 32 дни ли общо трябва да му станат с тези 6 допълнителни по чл. 319?
 • Здравейте г-жо Тодорова,

  Съгласно чл. 319 от КТ - Работници или служители с намалена работоспособност 50 и над 50 на сто имат право на ОСНОВЕН платен годишен отпуск в увеличен размер, а именно 26 вместо 20 работни дни.
  Отпуска по реда на чл. 156 има характер на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия на труд или при ненормиран работен ден. Такъв отпуск се полага на служителите, за които са налице съответните условия, независимо от размера на основния платен годишен отпуск. Размерът на допълнителния ПГО по реда на чл. 156 е ПЕТ работни дни за една календарна година. Това означава, че във вашия случай служителят ще има право на 26 + 5 = 31 дни платен годишен отпуск за календарната година, в която са налице съответните условия.

  Поздрави,
 • Здравейте, съдебен деловодител съм и заради стажа ми се полагат 28 дни платен отпуск, който е основен. Притежавам ТЕЛК с 65% инвалидност, бихте ли ми казали, дали ми се полагат 6 дни допълнителни, тоест 28 + 6? До сега ми даваха 6 дни допълнителен отпуск заради ненормирано работно време, но тъй като в ТЕЛК-а изрично пише, че не трябва да работя извънредно, тези дни отпаднаха /аз и не споря за това/. Благодаря Ви предварително!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->