Nina Ivanova Nina Ivanova Потребител

Освобождаване от работаЗдравейте, назначена съм на работа та трудов договор по чл.68, ал.1, т2 във връзка с чл.107р, ал.4, т.1 и чл.70, ал. 1 от КТ. Договорът е срочен като срока е завършване на определената работа и не е опоменат точно. Този договор е подписан преди година и 1 месец и съответно изпитателния срок е изтекъл. Днес работодателят ми каза да си напиша молба за напускане, тъй като не съм генерирала достатъчно продажби, а в едно споразумение към договора ми искат ръст на продажбите 12 % всеки месец, което на практика е невъзможно. По принцип и колегите не достигат такива резултати. Въпроса ми е мога ли да не напиша молба за напускане, тъй като аз нямам такова желание, това е желание на работодателя ми,и ако той иска да ме освободи от работа не ми ли дължи предизвестие. Също искам да попитам кой вариант е удачен за мен, по кой член от КТ мога да бъда освободена така че да се възползвам от борса, имам ли право на обезщетение, какви са вариантите? Благодаря предварително!


Отговори

  • Здравейте,

    От посочената фактическа обстановка става ясно, че договора ви е сключен като срочен до завършване на определена работа. В основанието обаче е вмъкнат и чл. 107р, който касае договорите с предприятия, които осигуряват временна заетост. Тъй като фактическата обстановка не е достатъчна ще ви дам принципни насоки:
    В общия случай срочните договори се прекратяват с изтичане на уговорения срок, завършването на работата или друго условия, което е договорено в договора.
    Ако договора ви бъде прекратен на основание "завършване на определената работа" ще имате право на обезщетение за безработица от бюрото по труда.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->