Milena Angelova Milena Angelova управител

Строеж върху земя под наемЗдравейте,

Имаме сключен 10-годишен договор за наем на земя. Върху тази земя искаме да построим обект - тип магазин за наша сметка, който ще използваме по време на наемния период. При изтичане на договора, ако не бъде подновен обектът ще бъде разрушен или преместен. Собственикът на земята няма нищо против строителството.

Можем ли да ползваме ДДС за разходите за построяване на обекта и следва ли да го възтановим при евентуално разрушаване след 10 години?Отговори

 • Здравейте,
  Можете да построите сградата в чуждия поземлен имот, но тогава тя ще стане собственост на собственика на земята, по силата на приращението. Вьзможен е и друг вариант-совственикьт да Ви прехвьрли правото на строеж и тогава постройката ще бьде Ваша собственост.
  При пьрвия вариант можете да извьршвате сьответните СМР само, ако сте тьрговец, вписан като строител кьм Камарата на строителите. В този случай ще е налице облагаема доставка и следва да се начисли ДДС и ще можете да ползвате даньчен кредит. При разрушаване на сградата няма да се вьзстанови ДДС, защото доставката е осьществена.
  При втория вариант е налице освободена доставка, ако правото на строеж се прехвьрли преди издаване на разрешение за строеж, респ. облагаема доставка при прехвьрляне след издаване на разрешение за строеж.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->