Александър Стойков Александър Стойков Гл.счетоводител

Задължение за подаване на Декларация 7Здравейте,

Задължено ли е лице с прекратен трудов договор и регистрация в Агенция по заетостта като безработен да подава Декларация 7 за здравно осигуряване? Лицето не е характер на трайно безработен, търси си нова работа. Има непрекъснати здравноосигурителни права, за последните 4 години се е осигурявал на максималния осигурителен доход без прекъсване, има 18 год. почти непрекъснат трудов стаж.

Бюрото по труда ли следва да осигурява това лице или трябва да се подава Декларация 7?

Благодаря предварително за отговора!
Поздрави,
Александър СтойковОтговори

 • Здравейте,

  Във Вашия случай Вие не сте осигурен на никакво друго основание и следователно имате задължение да внасяте вноски за здравно осигуряване за Ваша сметка, като минималният им размер се определя като се умножи осигурителната тежест за здравно осигуряване – 8% по половината от минималния месечен осигурителен доход за самоосигуряващите се лица – 210 лв. Тоест имате задължение да внасяте месечна осигурителна вноска в размер на 16.80 лв. и да я декларирате с Декларация образец №7, като и за двете срокът е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл.40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване и в чл. 2, ал. 3 от Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Благодаря за бързия отговор!
  Искам само да спомена, че лицето ще получава обезщетение от Бюрото по труда, ще кандидатства след като му бъдат готови документите от работодателя в рамките на 1-2 седмици. Има право на обезщетение от Бюрото по труда съгласно члена по Кодекса от труда, с който са му прекъснали трудовите правоотношения. Именно за такъв случай става въпрос.
  Според писмо на приходната агенция лицата, които не са осигурени на основание трайно безработни, които не получават обезщетения от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, студенти над 26г. и др., следва да платят сами здравноосигурителната си вноска от 16,80лв. месечно.
  Както посочих по-горе лицето ще получава обезщетение от Бюрото по труда. И в този ли случай следва да подава Декларация 7, това ми е въпросът?
  Поздрави,
  Александър Стойков
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->