Мария Личева Мария Личева Потребител

Отчитане на годишния отпуск на служителитеЗдравейте,

Трябва да върша работата на колежка в Личен състав, която се пенсионира. Персонала е 160 души. Не използваме програмен продукт, ползваните отпуски се отбелязват на ръка на листчета в досиетата, а колежката помни на всеки допълнителните дни, аз обаче няма как да ги запомня при положение, че дори не познавам по-голяма част от персонала.

Kак се следи на кой какъв допълнителен отпуск му се полага, освен основния от 22 дни? Със заповед във всяко досие ли, iли просто си записвам на лист в досието дните?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Относно въпросът Ви "На кой какъв допълнителен отпуск му се полагана" бих могла да Ви посъветвам да проверите Трудовите договори на всеки служител. Трудовият договор съдържа данни за размера на допълнителните платени годишни отпуски. Също така работата над редовното работно време в работни дни се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск.
  И всеки служител има право на допълнителен платен годишен отпуск при някой от следните условия:
  1. работа при специфични условия и рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, независимо от предприетите мерки;
  2. работа при ненормиран работен ден;
  3. видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск, се определят с наредба на Министерския съвет.
  За т.1 и т.2 размерът на допълнителния платен годишен отпуск трябва да е не по-малко от 5 работни дни.


  Справка за използвана нормативна база - чл. 66, чл. 156 и чл. 156а от КТ.

  Поздрави,
  Станислава Бъзовска
 • Здравейте,
  Благодаря за отговора, при нас в договора не се посочват допълнителните платени дни отпуск, само основните. Наясно съм с нормативната уредба, просто исках да зная има ли някаква система в практиката с която да се следят, за да може при освобождаване работника да не бъде ощетен.

  Благодаря, че отделихте време за отговор на въпроса ми.

  Поздрави,

  Мария Личева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->