Валентина Нацева Валентина Нацева Главен счетоводител

ДДС при получени фактури за транспорт от и извън ЕСЗдравейте, имам следните 2 казуса, свързани с получени фактури за транспорт:

1. Получавам фактура за транспорт от фирма от ЕС за доставени по-рано стоки. От всичко прочетено стигам до извода, че трябва да начисля ДДС 20% в/у сумата на фактурата /съгл. чл.82, ал.2, т.3/ и имам право да ползвам този данъчен кредит.

2. Имам транзитна сделка м/у българска фирма и такава от ЕС, но нерегистрирана по ДДС. Българската фирма купува стока /като посредник!/ от Турция и я продава на фирма от Испания /нерегистрирана по ДДС/, но тази стока не влиза изобщо в България, нито в Испания. Испанската фирма пък я препродава на фирма извън ЕС. Транспортът е директно Турция - Коста Рика и за него съм получила фактура от турска фирма- превозвач. При този случай имам следните въпроси:

- при фактурата, с която българската фирма продава стоката на испанската трябва ли изобщо да се влияя от факта, че купувачът ми не е регистриран по ДДС и на какво основание трябва да издам самата фактура? /В момента при такива сделки основанието ми е чл. 17, ал. 1 във вр. с чл.86, ал.3 от ЗДДС/

- при положение, че съм получила фактура за транспорт от Турция мога ли да ползвам начисленото ДДС 20% с Протокол по чл.117 или не?Отговори

 • Здравейте,

  Относно първият Ви въпрос, правилно сте се ориентирали в казуса. Фактурата, която ще получите, трябва да е без ДДС. Вие ще си самоначислите ДДС, като разбира се имате право на данъчен кредит.

  По втория Ви въпрос, нямате да право да ползвате Турското ДДС в България. А фактурата, която трябва да издадете към Испанския Ви контрагент, трябва да е с 20% българско ДДС, понеже той е нерегистрирано лице.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • Благодаря Ви много за изчерпателния отговор!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->