Яна Иванова Яна Иванова Потребител

Уведомление НАП допълнително споразумениеЗдравейте,

Служителката от личен състав ми представи две допълнителни споразумения. Едното за смяна на длъжността ми, считано от 10 септември, с дата на сключване 20 септември, представено ми вчера, а второто допълнително споразумение за увеличение на заплатата, считано от 1 октомври. Представено ми е уведомление от НАП за първото допълнително споразумение подадено на 20 септември. Смятате ли, че е възможно уведомлението в НАП да е 10 дни по-късно от датата от която се счита Допълнителното споразумение?

Редно ли е второто допълнително споразумение, касаещо увеличението в заплатата да е 20 дни по-късно?

Искам да добавя, че заплатите ни се начисляват текущо, не за минал месец.
Благодаря предварително за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят е длъжен да подава уведомление към НАП само при промяна на длъжността или срока на договора. Срокът за подаването на това уведомление е 3 дни, но се счита от датата на сключване на допълнителното споразумение, а не от датата, от която то влиза в сила. В случая е важно и дали работодателят има Вашето съгласие, изразено в писмена форма, за промяната на длъжността.

  Относно увеличението на заплатата Кодексът на труда не въвежда задължение за работодателя за уведомяване на НАП във връзка с такова изменение. Също така това е промяна в трудовото правоотношение, която работодателят може да направи едностранно, дори без Ваше съгласие.

  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 118, ал. 3 и чл. 119 от Кодекса на труда и чл. 3, ал. 1, т. 1, буква б от
  Наредба № 5 от 29 декември 2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • Благодаря за отговора!
 • Още един въпрос, при смяната на длъжността, не ми е представена длъжностна характеристика, а е записано 3 месеца изпитателен срок. Функциите, които ще изпълнявам са същите, както на старата при променен код по НКПД. Редно ли е да има изпитателен срок и валидно ли е допълнителното споразумение без подписана длъжностна характеристика?
 • Здравейте, а когато трябва да се намали основното тр.възнаграждение и се подпише ДС, трябва и да се подаде към НАП уведомление?

  Благодаря

 • Здравейте, а когато трябва да се намали основното тр.възнаграждение и се подпише ДС, трябва и да се подаде към НАП уведомление?

  Благодаря

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->