Гергана Адамова Гергана Адамова Потребител

Болничен лист по време на предизвестиеЗдравейте,
Първо искам да благодаря за бързите отговори,които получавам!

Мога ли да ползвам болничен лист по време на предизвестие и дали предизвестието се прекъсва с представянето на болничния лист?

Как мога да си получа фиш за работна заплата, тъй като не ми го дават и когато го поискам ми отговарят, че нямат право да ми дадат дори копие от него?

Законово установено ли е да имам право на платен отпуск 12 дни, а реално да ползвам 6 дни, т.е. 1 ден отпуск да се брои за 2 дни?Отговори

 • Ако по време на отправено предизвестие за прекратяваен на трудов договор се ползва отпуск по болест от работник, то времето в което работникът е в болнични не прекъсва срокът на предизвестие. Ако работникът пожелае да получава фиш за работна заплата фирмата няма право да отказва. Ако работникът има право на 12 дни платен отпуск трябва да ползва 12 дни платен отпуск. Не разбирам поради каква причина 1 ден платен отпуск се брои за 2 дни. На колко часа работите по трудов договор - на 8 или на 4 часа ?
 • Здравейте,

  Отговарям по поредността на вашите въпроси:

  1. По време на предизвестие вие може да ползвате "отпуск по болест", платен или неплатен отпуск. Срокът на предизвестието си тече независимо от това дали сте в някакъв вид отпуск./РАЗЯСНЕНИЕ НА МТСП ОТ 13.05.2013 Г. ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДИЗВЕСТИЕ./
  2. За фиш от работна заплата са длъжни да ви издадат, иначе са в нарушение на чл. 128 т.3 от Кодекса на труда, който гласи, че Работодателя е длъжен да издава при поискване от работника или служителя извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените трудови възнаграждения и обезщетения. При отказ може да сигнализирате Инспекция по труда.
  3. По отношение на отпуска, той се ползва след писмено разрешение от работодателя, съгл. чл. 173, ал. 6 КТ и въз основа на писмено искане на работника или служителя до работодателя. Един работен ден отпуск си е един цял календарен ден.

  Поздрави!

  Адриана Ноева

 • Mного Ви благодаря за експедитивните отговори!


  На вниманието на г-жа Анелия Петрова,по трудов договор работя на 8часа,реално 12часа.  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->